[NL] Op woendag 16 april 2025 vond het internationaal publiek moment van wie WIJ zijn plaats bij Blackbird Cultur lab in Ierland.
Blackbird Cultur lab (BBCL) is een artistieke organisatie die regeneratieve landbouw, plattelandsleven en artistiek onderzoek met elkaar verbindt. Curator en artistiek leider Karla Sanchez nodigde het project wie WIJ zijn uit voor presentatiemoment in hun presentatieruimte in Wexford Ierland als start van hun lenteprogramma van 2025.
Vanuit hun interesse om als actieve boerderij en kunstenlaboratorium een netwerk op te bouwen van kunstenaars en kunstruimtes waren ze benieuwd naar een project als wie WIJ zijn dat de parallellen tussen kunst en cultuur en agricultuur onderzoekt. Er zijn binnen de EU nog niet zoveel plekken waarbij landbouw en de kunsten samenkomen en de vraag vanuit het kunstenveld is groeiend.
Drie kunstenaars, Sara ten Westenend, Jolien Naeyaert en Various Artists, en Loes Jacobs van nadine, die betrokken zijn bij wie WIJ zijn, reisden naar Ierland. Ze konden verblijven bij BBCL vanaf 13 april tot 18 april. De kunstenaars toonden hun werk op verschillende locaties in en rond de boerderij, in de presentatieruimte en op het veld. Deze presentatie was een belangrijk internationaal publiek moment voor wie WIJ zijn.
Ter introductie van het project lazen Loes Jacobs en Jolien Naeyaert een aantal stukken voor uit de kranten van de onderzoeksfasen van wie WIJ zijn die we presenteerden in de galerijruimte van BBCL.
In diezelfde ruimte werd een video-installatie van Sara ten Westenend gemonteerd, I can not see the pond from here. Deze in situ video-installatie bestond uit een projectie van beelden van de poel op het veld achter de boerderij in Vlaams Brabant op een papieren dragen van BBCL waarop met houtskool handgeschreven letters steeds zichtbaar bleven.
Agrophobia van Various Artists is gebaseerd op een langdurig onderzoek naar geïndustrialiseerde landbouw. Drie speakers slingeren in de tentoonstellingsruimte van BBCL en vormen tijdelijk een live agro-noiseconcert. De geluiden weergalmden in de grote ruimte terwijl de portretten van sleutelfiguren uit de agro-industrie met gesloten ogen ongemakkelijk aanwezig waren. Ook de portretten die gecreëerd werden op de boerderij van Boer Maarten, aangetast door licht, regen en stof, werden gepresenteerd.
De in situ performance van Jolien Naeyaert, Gerre, werd uitgevoerd op het veld naast de presentatieruimte van BBCL. De handgeschreven score werd in het West-Vlaams voorgedragen aan het publiek dat een cirkel vormde rond de performer. De performance werd ondanks de andere taal met veel enthousiasme onthaald door het publiek. Het veld vormde het ideale decor voor de activering van een tekst die zowel naar het veld, de aarde als de problematiek van misogynie in het West Vlaams dialect verwijst.
Na de presentatie van de werken was er ruimte voor een feedback moment met soep en brood, om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Zo’n dertig mensen werden bereikt waaronder veel kunstenaars en personen uit de cultuurwereld.
Naast deze presentatie stelde Karla Sanchez een programma van uitwisseling en kennisdeling samen waarin we andere lokale kunstenaars, kunstenaarsruimtes en boerderijen konden ontmoeten.
De uitwisseling met (agri)culturele partners in Ierland werd een belangrijk netwerkmoment. Ter voorbereiding van de presentatie had Karla Sanchez een aantal bezoeken geregeld om de streek te leren kennen. We begonnen met een wandeling in de streek in Duncannon. Het weer veranderde voortdurend van zachte regen naar zonnige perioden terwijl er gesproken werd over de geschiedenis van Ierland, de stand van zaken van conventionele, biologische en regeneratieve landbouw in Ierland en België en verschillende kunstprojecten. Bij Hook Lighthouse werd de groep geconfronteerd met de schoonheid en het gevaar van drie zeeën die elkaar ontmoeten aan de hand van de zichtbare lijn die het oceaanwater scheidt van de drie rivieren die het voeden. Tintern Abbey zette de groep aan het denken over terugkerende motieven in verschillende beschavingen. Sommige van de maskers op de gevel van de abdij lijken erg op pre-hispaanse maskers uit Zuid-Amerika.
In de loop van de week ontmoetten ze bijzondere mensen ontmoet met hun eigen perspectief op de thema’s waar wie WIJ zijn rond werkt (zoals bvb de parallellen tussen kunst en biologisch landbouw) wat zorgde voor een boeiende inhoudelijke uitwisseling.
Op Gorse Farm spraken ze met Janet Power, die samen met Jenny Watkins zich inzet om gezond voedsel te verbouwen en mensen hierover te informeren.
Ze hadden het voorrecht om Hollywood Forest te bezoeken en een lang gesprek te hebben met Cathy Fitzgerald en Martin Lyttle. Deze gedenkwaardige ontmoeting ontroerde en inspireerde om te blijven werken aan het creëren van tastbare voorbeelden rond de klimaatcrisis en hiervoor kunst en cultuur in te zetten.
Ze bezochten eveneens schapenboerderij van Orla Barry, die haar kunstenaarschap combineert met een schapenboerderij.
Na het presentatiemoment bezochten ze ook nog Cow House Studios waar Rosie O’Gorman en Frank Abruzzese hun perspectief gaven op verschillende mogelijkheden en modellen voor creatieve ruimtes in landelijke omgevingen.
Colm Kenny en Martina Navrátilová van Ceadogan leidden hen tot slot in tot het werken met wol van alpaca’s en andere natuurlijke materialen.
Ze eindigden de week met een wandeling langs de zee, waarbij we witte stenen droegen om bij te dragen aan het CovidShrine van Els Dietvorst.
Het inspireren bezoek aan Ierland zet tot nadenken over de toekomst van het project wie WIJ zijn en hoe het nog verder van betekenis kan zijn in internationale context en als voorbeeldproject en katalysator kan dienen voor (inter)nationale uitwisseling.